Workshops op locatie

Wilt u op uw eigen locatie een workshop inhuren dan is dat mogelijk.

De meeste workshops, die in het kerkje van Hauwert worden gegeven, kunnen ook verkort worden. Kosten hiervoor kunt u vinden bij tarieven.

Een workshop kan worden aangepast aan doelgroep of op inhoud.

Voor een offerte kunt u contact opnemen met chaoscoaching d.m.v. telefoon of email.

voorbeeld training

Uitgangspunt:

De taak van de kunst is heden, chaos in de orde aan te brengen

Bron: Minima moralia, Theodor Adorno

In het onderwijs ervaart men de laatste jaren steeds meer het gevoel van chaos: veel gehoorde uitspraken van leerkrachten zijn dan ook: ‘er komen steeds maar dingen bij en er gaat nooit iets af’ en ‘wanneer gaan we gewoon weer eens lesgeven?’

Meer en meer proberen we orde in de chaos te brengen. We hebben het o.a. over groepsplannen, adaptief onderwijs, instructie groepen, inclusief onderwijs en tegemoetkomen aan maximale betrokkenheid van kinderen. De grootste managementgoeroe zou hier nog moeite mee hebben om dit toe te passen in het onderwijs van nu.

Ontwikkelingen en inzichten volgen elkaar steeds sneller op. Orde in de chaos brengen is een steeds moeilijkere taak geworden. En dus is de taak van de kunst van heden, chaos in de orde te brengen?!

Het is mijn doel met deze workshop om in korte tijd leerkrachten te laten ervaren en inzien dat zowel orde als chaos een positief én negatief gedeelte in zich hebben. De essentie van het verhaal is: wat doet orde met jou én wat doet chaos met jou? Wat heb jij te leren? Hoe kun je orde richting chaos verschuiven? Hoe kun je chaos richting orde krijgen? Hoe kun je dit op een eenvoudige manier realiseren? En wat betekent dat voor de praktijk van morgen?

Het belangrijkste wat we in deze tijd hebben te leren is te onderzoeken wat onze eigen kompas is in het dagelijks leven. Als we weten wat we willen, is de eerste stap genomen in het goed vertoeven in de wereld van chaos. Het stelt ons in staat de juiste keuzes te maken op het juiste moment, zonder in te boeten op spontaniteit en creativiteit.

Ook dát is wat we kinderen hebben te leren. De maatschappij van morgen is ook voor kinderen groots en chaotisch in aanbod. Meer en meer zal de toekomst vragen om mensen die de juiste keuzes weten te maken op basis van wat werkelijk belangrijk is.

Aanpak

We starten met het vaststellen wat chaos veroorzaakt in ons onderwijs van nu.

In een interactieve vorm (waarin ook gebruik van internet belangrijk is; dus ipads of telefoons mee!) wordt onderzocht wat chaos én orde aan positieve en negatieve elementen in zich hebben.

Vervolgens stelt een ieder vast welke zaken je te leren hebt en wat je hebt te laten. We schalen onze eigen situatie op de lijn van chaos——-versus——-orde.

Belangrijk nu is een eenvoudig model te leren hanteren waarin je kunt schuiven richting het één (chaos) of richting het ander (orde).

Tenslotte zal een ieder naar huis gaan met het paradigma shift, dat we niet op zoek moeten gaan naar orde, (dit is een schijnoplossing) maar naar het kompas in onszelf dat ons leert omgaan met alles wat we dagelijks tegen komen. Welke keuzes maak je? Maar vooral: wat willen we kinderen werkelijk leren?!