Faalangst reductie training: berg opwaarts

Elk kind is wel eens bang. Dat hoort bij een normale emotionele ontwikkeling. Hiermee leren omgaan is normaal. Veel peuters zijn angstig als ze alleen gelaten worden of naar de dokter moeten. Rekening houdend met de leeftijd van een kind, zijn dit normale reacties. Angst is pas een probleem al kinderen door de angst gedurende langere tijd geen plezier meer kunnen beleven aan normale dingen van het leven. Ze presteren minder, ze zonderen zich af of vermijden situaties. Ze kunnen zich dan niet op een gezonde manier ontwikkelen op alle gebieden (ook cognitief, motorisch en sociaal).

Vroeg ingrijpen, voorkomt dat angstige kinderen ook angstige volwassenen worden.

Er zijn gelukkig veel faalangst reductie programma’s ontwikkeld voor kinderen en jongeren. De meeste programma’s bieden vaardigheden en technieken aan die de kinderen leren om met hun angst te leren omgaan en langzaam maar zeker een verandering laat zien naar meer ondernemend gedrag en het nemen van initiatieven. Ze zitten beter in hun vel en het leren gaat eenvoudiger.

Kinderen of jongeren die:

  • Veel piekeren
  • Stilletjes zijn, erg recalcitrant of clownesk
  • Niet gemakkelijk nieuwe situaties in gaan
  • Alles graag bij het oude houden
  • In de stress raken van veranderingen
  • Die hun problemen niet delen
  • Zich regelmatig lijken terug te trekken
  • Hoge eisen stellen aan zichzelf
  • Meer gericht zijn op ‘denk dingen’ dan ‘doe dingen’

zouden veel baat kunnen hebben bij faalangst reductie training

 

Berg opwaarts schenkt aandacht aan de volgende onderdelen

Er is veel aandacht voor het denkproces van het kind. Jezelf positief aanspreken ( het glas half vol laten zijn) en jezelf belonen voor een stap vooruit. Bewust worden van lichaamsseintjes en leren hoe je kunt ontspannen. Een betere ademhaling heeft weer invloed op het denken.

Verder is het heel belangrijk om kinderen te leren hoe je op een effectieve manier problemen kunt oplossen. Een succeservaring doet wonderen voor het zelfvertrouwen van kinderen.

Kinderen leren ook dat je kunt leren om sociaal vaardig te zijn waardoor je makkelijker contact maakt. In de pubertijd zijn sociale contacten essentieel voor jongeren. Ergens bij horen biedt ze veiligheid en vanuit deze veiligheid komen ze tot leren.

Vaak weten kinderen en jongeren niet waar ze heel erg goed in zijn. Wat zijn hun kwaliteiten. Ze zijn er soms echt van overtuigd dat ze niets kunnen! Het is belangrijk dat daar snel verandering in komt.

Door te werken met creatieve werkvormen leren ze zich creatief te uiten. Middels muziek, drama en andere vormen van creativiteit worden technieken op een ontspannen manier aangeleerd.

De bijeenkomsten zijn afwisselend van opzet. Theorie en praktijk. Leren en toepassen. Serieus en ontspannen.

In april en mei 2013 begint de training voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. In het najaar starten de bijeenkomsten ook voor jongeren. Zodra data en locatie bekend zijn wordt dit zichtbaar gemaakt op de website  bij nieuws en op de kalender.