Groep acht leerlingen klaar voor de brugklas! Time management voor basisschoolleerlingen.
Leren en plannen zijn een kunst apart. Voor veel leerlingen gaat dit op de basisschool vanzelf. Misschien heb je al gewerkt met een weektaak of dagtaak? Dat is heel mooi. Je leert dan om je werk goed te verdelen over de week. Dat is belangrijk voor nu én zeker belangrijk voor de middelbare school. Daar moet je dat namelijk goed kunnen. Een goed hulpmiddel hiervoor is een agenda. Toch is het niet altijd gemakkelijk om dit zelfstandig te doen in de brugklas. De verleiding van lekker voetballen of gamen is groot! Dit is ook belangrijk om te doen. Afwisseling van leren en ontspannen is heel erg goed en prettig. Hoe zorg je ervoor dat dit lukt? Wat is voor jou een goede manier?
Wil je graag weten en leren hoe dat kan? Kom dan naar de volgende bijeenkomsten.
Bijeenkomst 1:
In de eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar. We gaan de tijdmatrix bekijken. Dit is een tabel waarin je kunt zien hoe je activiteiten kunt indelen. Alles wat je doet op een dag komt in één van de vier vakken te staan. Zo leer je dat je op een andere manier kunt kijken naar wat je de hele dag doet. Dit is belangrijk omdat je volgend schooljaar je eigen leven alvast een beetje zelf gaat sturen. Op de lagere school begeleiden je ouders en je leerkracht je zoveel mogelijk. Op de middelbare school wordt van je verwacht dat je dat steeds meer zelf gaat doen.
Bijeenkomst 2:
Elke bijeenkomst komen we even terug op de tijdmatrix. Dit loopt als een rode draad door de bijeenkomsten heen. Ook kijken we hoe we doelen kunnen stellen voor onszelf. Misschien wil je piloot worden en misschien heb je nog geen flauw idee. Dat hoeft ook helemaal nog niet. Toch is het goed om te weten hoe je doelen moet stellen. Kleine doelen als; ik wil voor mijn proefwerk topo een voldoende halen is ook een prima doel. Stap voor stap leer je hoe je dit op een handige manier kunt doen.
Bijeenkomst 3:
In de derde bijeenkomst ga je kijken naar je favoriete leerstijl. Wat is eigenlijk een leerstijl? En wat heb je eraan om dat te weten? Op de middelbare school kom je allerlei verschillende docenten tegen. Sommige leggen de stof duidelijk uit. Bij andere docenten snap je er werkelijk niets van. Wat ga je dan doen? Het is belangrijk dat je dan weet wat jouw manier van werken is en wat je moet doen om toch een voldoende te halen.
Bijeenkomst 4:
Elke week staat er wel iets over onze hersenen in de krant. Er wordt ontzettend veel onderzoek naar gedaan. Vooral pubers hebben een heel interessant brein. Je hersenen groeien namelijk nog behoorlijk in de pubertijd. Het is dan ook handig om te weten hoe je dit een beetje kan sturen zodat je daar later weer voordeel van hebt.
Bijeenkomst 5:
In de brugklas kom je vlak voor de herfstvakantie terug. Je hebt dan ervaring met huiswerk maken en plannen. Hoe pas je toe wat je geleerd hebt in de praktijk? Wat kunnen we daar nog aan verbeteren? Is een dagagenda handig voor jou? Soms is het werken met een periode agenda een goed hulpmiddel. We kijken er samen naar.
De samenwerking
Na elke bijeenkomst krijgt u een mail met extra informatie over de bijeenkomst. U ontvangt tips hoe u uw kind kunt ondersteunen met de geleerde vaardigheid. Ook persoonlijke vragen en adviezen kunnen door middel van mailcontact worden gegeven.